Geschiedenis - Fortuna Be Quick

Geschiedenis

Geschiedenis

Van boerenland naar tennisbaan

Al tientallen jaren kan iedereen uit de omgeving van Goudswaard die graag een balletje slaat terecht bij de gezellige tennisvereniging Goudswaardse Boys. Deze club is opgericht door drie mannen, waarvan er nog steeds twee lid zijn, omdat er op dat moment geen andere mogelijkheid was om een partijtje te tennissen in de omgeving. ‘Dan beginnen we onze eigen vereniging’, zo besloten Matthieu Reijntjes, Leen Andeweg, Anne Benjert in 1983.

Sportvereniging

De kosten bleken in eerste instantie een obstakel te zijn. Voor een vergunning voor het oprichten van een tennisvereniging, vroeg de gemeente ƒ 5.000,- huur per baan per jaar. Dit bedrag was echter niet beschikbaar. Bij toeval vernamen Reijntjes, Andeweg en Benjert dat de voetbalvereniging wilde uitbreiden met een tweede veld. Na advies van de gemeente besloten de sportliefhebbers gezamenlijk de voetbalvereniging (VV) om te zetten naar een sportvereniging (SV): hier waren namelijk geen extra kosten aan verbonden.

Veel belangstelling

Door folders te verspreiden werden inwoners geïnformeerd over de nieuwe sportclub. De animo voor een eigen tennisvereniging in het dorp was groot. Bij aanvang stond de teller al op 90 leden en rond 1990 bestond de vereniging zelfs uit 120 leden. Een fors aantal voor zo’n klein dorp.

Tegenvaller

Toen tennisvereniging Goudswaardse Boys nog maar een jaar bestond, volgde een forse tegenslag voor de club. Door een storm waaide driekwart van de omheining om. Ook toen stroopten de vrijwilligers hun mouwen gelijk op: ze repareerden de omheining en zetten deze weer overeind. Ook werden schorren geplaatst om stevigheid te bieden.

Kantine

Even een kopje koffie voor het sporten, of een lekker koud biertje erna: in de gezellige kantine is het goed vertoeven. Het clubgebouw heeft wel een aantal metamorfosen doorgemaakt sinds de oprichting. In de beginjaren stond er niets, er werd slechts een standje met een tentdoek neergezet bij toernooien. Het moet een beetje hebben aangevoeld als kamperen. Met een verlengsnoer werd stroom vanuit het gebouw van de voetbalvereniging gebruikt. In 1987 werd de eerste kantine neergezet: het oude postkantoortje van Goudswaard, dat eerst in de Julianastraat stond, werd overgeheveld naar de tennisbanen. De bar in die kantine is destijds neergezet door Kees van der Helm en Bob Andeweg en het keukentje verbouwd door Cor Heistek. De firma Roobol sponsorde een flink deel van de inrichting, de verlichting en het plafond.

Kantine.png

De huidige kantine komt uit Piershil en was in gebruik voor dagopvang ‘De Stoof’. Het gebouw is in 1999 neergezet en door Andre Hoogendam, Maart Huijzers en Kees van der Helm verbouwd.

kantine2.png

Carla blikt terug:

“De bar is door Koen van der Plas gezet, er werd toen gelachen omdat hij de kleinste (1.47 cm) vrouw van de vereniging had en de bar nogal hoog is. Het behang is door Jan en Ria Bouman en mijzelf erop geplakt en door Jan Buth geschonken en geverfd. Door Gerard Andeweg is toen de vloer beplakt tegen een zeer gereduceerd bedrag.”

Robuuste tuinstoelen

Om kosten te drukken heeft elk lid destijds een tuinstoel aangeschaft voor ƒ 25,-. Dat is een goede koop geweest, want van deze stoelen wordt vandaag de dag nog steeds veel gebruikgemaakt.

Moderne gemakken

Een groot deel van het jaar kon ’s avonds niet worden getennist, bij gebrek aan licht. Begin jaren ‘90 zijn de vier lichtmasten geplaatst, die binnenkort gemoderniseerd worden. In 2008 is er een waterbron geslagen, waardoor de banen sneller en makkelijker gesproeid kunnen worden. Eén druk op de knop en de banen zijn gesproeid.

Betrokken vrijwilligers

Vanaf 1995 worden de banen door een groep vrijwilligers zelf onderhouden en 1x per jaar vernieuwd.

Mathieu Reijntjes:

“Voorheen werd dat gedaan door een professioneel bedrijf, maar na diverse keren gekeken te hebben hoe dat in zijn werk ging besloten we ‘dat kunnen wij ook wel’. Het baanonderhoud doen Peter Klein, Koen van der Plas, Maart Huijzers, Wim Broeders, Gerard Andeweg , Cees Bouman, Joop van de Hoek, Piet Andeweg en ik nog steeds.

De dag dat we daarmee begonnen waren er ook diverse dames aanwezig om voor de mannen een hapje en een drankje te verzorgen.”

Commissie

Meerdere mensen hebben jarenlang de belangen van de vereniging behartigd in de tenniscommissie. Rob Vloedbeld nam het stokje over van Mathieu Reijntjes, en Carla Huijzers volgde Rob op, toen deze in 1993 naar Singapore vertrok. Cees Bouman nam de honneurs waar na Carla in 2009. Ook Peter Klein is al vanaf het eerste uur betrokken bij de vereniging.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!